Τα παιδιά λειτουργούν πολύ διαφορετικά σε σχέση με τους ενήλικες. Εκφράζονται κυρίαρχα μέσα από το παιχνίδι, ενώ δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν τις δυσκολίες τους λεκτικά. Πολλές φορές, όμως χρειάζεται η παρέμβαση του ειδικού ψυχικής υγείας για την διευκόλυνση της ζωής τους.
Συμβουλευτική Παιδιών
Ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί παρέμβαση από έναν ειδικό ψυχικής υγείας όσον αφορά συναισθηματικές δυσκολίες. Στη ψυχοθεραπεία των παιδιών ως κύριο εργαλείο χρησιμοποιείται το δημιουργικό παιχνίδι ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με μία πληθώρα συναισθημάτων με σκοπό την αναγνώριση, την βίωση και την έκφραση τους. Το παιχνίδι συνιστά το κύριο μέσο έκφρασης, ανάπτυξης και πειραματισμού των παιδιών. Στο πλαίσιο της θεραπευτικής σχέσης το παιδί υποστηρίζεται σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο, με στόχο τόσο την διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων όπως είναι ο θυμός και η λύπη, αλλά και την ενδυνάμωση των θετικών συναισθημάτων ώστε να προωθηθούν οι θετικές συνδέσεις όπως είναι ο σεβασμός, η κατανόηση, η υποστήριξη, η ψυχική ανθεκτικότητα.
Η ψυχοθεραπεία των παιδιών στοχεύει στην ανάπτυξη όλων εκείνων των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα καταστήσουν το παιδί ικανό να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που θα αποκτήσει με στόχο την προσωπική του εξέλιξη. Η συμβουλευτική που αφορά τα παιδιά πραγματοποιείται
Αρχικά πραγματοποιείται μία συνάντηση με τους γονείς του παιδιού, όπου επικεντρωνόμαστε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς, το παιδί και η οικογένεια σαν σύνολο. Γίνεται μία συζήτηση γύρω από το αίτημα τους, τις ανάγκες τους, καθώς και τους λόγους που τους οδήγησαν να ζητήσουν υποστήριξη. Σε αυτό το στάδιο, οι γονείς μπορεί να κληθούν να συμπληρώσουν κάποια ερωτηματολόγια ή και να προσκομίσουν κάποια ερωτηματολόγια από το εκπαιδευτικό περιβάλλον του παιδιού για την καλύτερη πληροφόρηση του ειδικού.
Στη συνέχεια, οργανώνεται μία συνάντηση με το παιδί ή τον έφηβο ώστε να γνωριστεί με τον ειδικό, να εκφράσει ανάλογα με την ηλικία του τι το απασχολεί και με τη σειρά του να συμπληρώσει τα αντίστοιχα ερωτηματολόγια, που το αφορούν.
Στην τρίτη συνάντηση, συζητάμε τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις με τους γονείς καθώς και το προτεινόμενο πλάνο θεραπευτικής παρέμβασης, ανάλογα με τις δυσκολίες και τις ανάγκες του παιδιού.
Καλώς ήρθατε στην ‘’Σχολή Συναισθημάτων’’!
Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια 16 συναντήσεων και πραγματοποιείται σε κύκλους.
Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, θα έρθουν σε επαφή με μία πληθώρα συναισθημάτων με σκοπό την αναγνώριση, την βίωση και την έκφραση τους. Το δημιουργικό παιχνίδι αποτελεί μία φυσική διαδικασία για τα παιδιά και τους παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για να προάγουν τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα τους και να βελτιώσουν τα πιο αδύναμα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε διαπροσωπικό πλαίσιο.
Δίνεται έμφαση στην διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων όπως είναι ο θυμός και η λύπη, αλλά και στην ενδυνάμωση των θετικών συναισθημάτων ώστε να προωθηθούν οι θετικές συνδέσεις όπως είναι ο σεβασμός, η κατανόηση, η υποστήριξη, η ψυχική ανθεκτικότητα.
Η χαρά, η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η έμπνευση, η ελπίδα, η διασκέδαση και η ικανοποίηση αποτελούν παραδείγματα θετικών συναισθημάτων. Τα θετικά συναισθήματα προκύπτουν όταν ασχολούμαι με δραστηριότητες που μου αρέσουν, είτε μόνος είτε με ανθρώπους που αγαπώ, όπως η οικογένεια και οι φίλοι μου. Ακόμα κι αν απλώς σκέφτομαι κάτι που εκτιμώ, ή ανθρώπους που αγαπάω, νιώθω πιο ευτυχισμένος, εμπνευσμένος και ευγνώμων. Η βίωση θετικών συναισθημάτων είναι σημαντική γιατί όταν νιώθω χαρούμενος και ενδιαφέρομαι, έχω μεγαλύτερη περιέργεια, μεγαλύτερη ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων, μαθαίνω γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά, και χαίρομαι περισσότερο όταν βρίσκομαι με τους φίλους μου. Η θετική μου διάθεση μπορεί να κάνει και τους άλλους να νιώθουν καλύτερα, διότι τη μεταδίδω με τα λόγια και τη συμπεριφορά μου!
Η εκπαίδευση αυτή προσφέρει ένα δομημένο και αποτελεσματικό εργαλείο στα παιδιά με πρακτική εμπειρία που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητα τους.
Η σχολή συναισθημάτων συνδυάζεται με το αντίστοιχο ψυχοεκπαιδευτικό, υποστηρικτικό πρόγραμμα Σχολή Συναισθημάτων για γονείς. Ο στόχος είναι να μπορέσουν οι γονείς να διαπραγματευθούν τις δυσκολίες που προκύπτουν από την καθημερινότητα τους, καθώς και τα δικά τους συναισθήματα ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν το παιδί τους πιο αποτελεσματικά.
Το πρόγραμμα είναι βιωματικού χαρακτήρα και συνδυάζει εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιούν οι γονείς με στόχο την μείωση του γονεϊκού στρες και την βελτίωση των σχέσεων με το παιδί τους.