Η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι μία σύγχρονη προσέγγιση ψυχοθεραπείας που υποστηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα. Θεωρείται μία από τις καλύτερες προσεγγίσεις για την θεραπεία πολλών συναισθηματικών και ψυχολογικών δυσκολιών.
Ψυχοθεραπεία
Η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΘ) είναι μία σύγχρονη προσέγγιση ψυχοθεραπείας που υποστηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα. Θεωρείται μία από τις καλύτερες προσεγγίσεις για την θεραπεία πολλών συναισθηματικών και ψυχολογικών δυσκολιών.Η ΓΣΘ αποτελεί θεραπεία εκλογής για πολλές διαταραχές, ενώ παράλληλα είναι δομημένη, στοχοθετημένη και βραχύχρονη (Beck et al.,2014). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να βρίσκεται υψηλά στην λίστα προτίμησης των θεραπευτών, αλλά και των θεραπευόμενων ανάμεσα στις περισσότερες προσεγγίσεις.
Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία αναπτύχθηκε από τον ψυχίατρο Aaron T. Beck, κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και αποτελεί μία βραχύχρονη, δομημένη και προσανατολισμένη στο εδώ και τώρα ψυχοθεραπεία. Έχει ως στόχο την επίλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το άτομο, καθώς και την τροποποίηση των δυσλειτουργικών μοτίβων που χαρακτηρίζουν την σκέψη και την συμπεριφορά του. Βασίζεται στην θεωρία ότι η σκέψη ενός ατόμου καθορίζει το συναίσθημα του, την αίσθηση που βιώνει στο σώμα του και συνεπώς την συμπεριφορά του (Σίμος, 2002).
Ο κάθε άνθρωπος δημιουργεί κάποιες ιδέες για τον εαυτό του και τους άλλους σύμφωνα με τα βιώματα του. Μέσα από αυτές τις ιδέες και τις σκέψεις ερμηνεύει, τον εαυτό του, τους κοντινούς του ανθρώπους, αλλά και το περιβάλλον του, γενικότερα.
Μέσω της θεραπείας, το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει αυτές τις αρνητικές σκέψεις που περνάνε αυτόματα από το μυαλό του και σε δεύτερο χρόνο μαθαίνει να τις διαχειρίζεται. Έτσι, μπορεί να αλλάξει την συμπεριφορά του και να ανακουφιστεί άμεσα από τα συμπτώματά του.
Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία χρησιμοποιεί μια πληθώρα τεχνικών, τις οποίες ο θεραπευόμενος έχει στην διάθεσή του, προκειμένου να τροποποιήσει την συμπεριφορά του και το συναίσθημά του. Η θεραπεία εφοδιάζει το άτομο με εργαλεία, προκειμένου να είναι σε θέση αντιμετωπίζει τις καταστάσεις που ενδέχεται να τον δυσκολέψουν.
Ο θεραπευόμενος συμμετέχει ενεργά στην θεραπευτική διαδικασία και αναλαμβάνει να εφαρμόσει τόσο μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο, όσο και στην καθημερινότητα του τα εργαλεία που κατακτά.